torsdag 29. september 2011

Du lever i Øst-Tyskland under den kalde krigen. Du har en datter som skal begynne på universitetet. Hun har gode karakterer og alt ligger til rette for at hun skal komme inn på Universitetet i Berlin. Så sier imidlertid Stasi sier at du må bli informant for dem ellers vil ikke din datter få plassen på universitetet. Hvilket valg tar du?


Stasi Innformanter


Etter den 2.verdenskrig var det harde tider i Tyskland. De tre stormaktene: USA, England og Sovjetunionen som hadde blitt tvunget på lag for å bekjempe deres mektige fiende nazismen, ville ikke lenger sammarbeide. De tre lederne for stormaktene møttes på feriestedet Jalta for å diskutere landfordelingen av Tyskland. Siden Sovjetunionen hadde mistet flest menn var det ikke noe tvil om at de skulle få mesteparten av landområde. Så de kapitalistiske landene USA og England slo seg sammen og fikk den vestlige delen mens det kommunistiske Sovjetunionen tok den østelige delen. Natten til den 13. august 1969 satte DDR som var regjeringen i Øst-Tyskland opp en mur som skulle skille Øst og Vest. De satte opp muren på grunnlag av at befolkningen i den østlige delen ikke skulle rømme over vesten. Stasi som var politiet i øst Tyskland truet også store deler av befolkningen til å bli innformanter for staten. Her er et eksempel av hva slags problemstilling som kunne forekomme:



Tenk deg et politi som tvinger deg til å fortelle alt om din nabo eller familie. Hvis en tørker seg med en uvanelig type dopapir vil de vite det, hvis du ser på en annen tv-kanal enn vanlig vil de vite det, om du bruker en unormal tannkrem vil de vite det. De vil vite alt om deg. Et sånt politi truer meg. De sier at min datter ikke vil komme inn på univeritetet om jeg ikke blir informant for dem. Ikke bare det men når de ser at jeg ikke er sammarbeidsvillig vil de antagelig dra den mye lengere. Eller lengere, hvor mye lengere kan de dra det. Å nekte min datter universitetplass er noe av det verste som kan skje meg. Hun er det eneste barnet jeg har og tanken på at hun ikke vil få en framtid gjør meg trist. Hun har alltid vært flink på skolen, og alt har ligget til rette for hun. Jeg har flere valg jeg kan ta, men alle er nesten like vanskelige. Å innformere myndighetene om andres folk privatliv er nesten det laveste man kan synke, og jeg ser på det som rent forræderi. Jeg kunne informert Stasi om tom fakta, eller hva vet jeg om hva som er tom fakta. Jeg vet ikke en gang hva politiet vil komme til å bruke informasjonen til. Det kan også sette medmennesker i trøbbel og. Hvis en gang listene på hvem som hadde innformert hadde kommet ut ville jeg blitt utestengt fra familien. Siden jeg var et lite barn har min mamma lært meg og mine søsken om trofasthet, hvis jeg hadde begynt å innformere ville jeg sviktet dem alle. På en annen side er det sikkert mange andre som er i den samme possisjonen som meg, hvilket valg skal jeg ta. Hvis jeg bare hadde vist hvilket valg som var riktig. Jeg må tenke konsekvenser av valget mitt, hvis ingen hadde informert til Stasi kan folk stole på hverandre. Hvis jeg føler at å bli informant for Stasi er det rette valget må jeg også godta at hele befolkningen vil ha den samme holdningen. Ingen vil lenger kunne stole på hverandre. Da ville samfunnet i Øst-Tyskland bli enda mere svekket enn det det allerede er. Etter den muren ble satt opp har levekårene blitt mye verre. Jeg er veldig glad i datteren min, men jeg har ikke samvittighet til å se landet bli enda mer svekket.

Etter murens fall er det også gjort undersøkelser over hvor mange som egentlig var innformanter for Stasi. Et eksempel som vi hørte av reiselederen vår Lounc er: under den kalde krigen var det en kamerat gjeng på 12 stykker som hadde kjent hverandre siden de var små. De jobbet imot myndigheten og kommunismen i Tyskland. Etter den kalde krigen kunne mann se hvem som hadde vært innformant for Stasi, og da kom det fram at ni fra den kamerat gjengen hadde innformert til Stasi.

Kilder: http://no.wikipedia.org/wiki/Berlinmuren, Horisonter 10 kapittel 1 og Smfunnkunnskap Historie kapittel 4.


  Bilde er hentet fra Tyskern.blogg.no

torsdag 8. september 2011

The Falklands war



On 4.may 1979 was the first female Prime Minister chosen in Great Britain. Her name was Margaret Thatcher. She changed the country from a conservative to a liberal public. She is known as the iron lady who played a major role in the economic revolution in England. She is also known as one of the persons who finished the cold war. But maybe the thing she is most known for is how she tackled the war of The Falkland Island, something you will hear more about in this presentation.

The Falkland Island is an archipelago, which lies south for the Atlantic sea. The Falklands Island belonged earlier to the Spanish people but after the Argentineans break out from the colonial power, it has been many disagreements of who want to take over the islands. The British controlled over it for many years but one day the Argentineans decided that they want theirs islands back. So all broke out with a great war between the Great Britain against Argentina. The 2. April 1982 attacked a force of 800 Argentineans soldiers the Island with a population of ca 1800. The little military army of 68 English soldier who was supposed to protect the Island just have to surrender them selves. The 3 April 1982 demanded UN that the Argentineans have to withdraw out from the Falkland. Leopaldo Galtieri the general to the Argentineans didn't accept the requirements. So Tatcher had to make them to leave with power. She sent an army of 2700 men with course straight to the Islands. It became a big war who lasted over two months. Eventually the British people won the war.  The war didnt solve any problem of which part the Islands actually belonged to but the Island is still in the British hands.

Sources: Falklandskrigen-Wikipedia,  Falklandskrigen-store norske leksikon og Falklandskrigen-Daria.no